Skibaan casablanca

Skibaan casablanca
Skibaan casablanca – urbex – BE

Ergens helemaal in het begin deed ik deze locatie. Dat is aan mijn foto’s ook wel te zien want die zijn spuug lelijk haha!

Skibaan Casablanca was een oefenpiste met echte sneeuw. In betere tijden kwamen hier tijdens een krokusvakantie zo’n 12000 skiërs zich opwarmen voor een wintervakantie. In 2013, na 3 seizoenen te hebben stilgelegen voor renovatie, werd de piste failliet verklaard.

Na het winterseizoen van 2010 begon de uitbater aan afbraakwerken van de huidige piste om deze te vervangen met een nieuwe, grotere, overdekte piste. Tijdens deze werken, dienden de buren een milieustakingsvordering in omdat de skibaan al decennia lang in natuurgebied gebouwd is. De raad van state heeft als reactie daarop de milieuvergunning en het plan van ruimtelijke ordening te niet verklaard, waardoor de verdere afbraakwerken en de heropbouw van de skipiste niet konden door gaan. Toen de NV die het onroerend goed beheert, door een schuldeiser werd gedagvaard in faillissement, is de zaakvoerder zelfs niet komen opdagen. Hij heeft er geen zin meer in, zegt hij tegen de krant, het is een typisch Belgisch verhaal, waar een ondernemer word weggepest door buren.

Als je de skibaan vandaag bezoekt, zo’n 2 jaar na het faillissement, zou je denken dat er een bom is ontploft. Van de piste blijft enkel het bovenste gedeelte over. In de winkel kan je overal papieren, afval, ski’s, skischoenen, stokken, en toebehoren vinden die over de grond liggen verspreid. De cafetaria met omkleedruimte is voor de helft gesloopt en wat er nog staat, gaapt boven een soort vijver, die vermoedelijk is ontstaan toen Electrabel, als gevolg van het faillissement, de pompen van de bouwput heeft stilgelegd…