Usine du justice

Usine du justice - urbex

Usine du justice – urbex – BE

Eindelijk weer eens een auto locatie, ik bezoek ze te weinig en dat terwijl ik ze zo leuk vind..

In 1912 werd deze fabriek gebouwd.  In 1937 werd het complex  overgenomen door een fabrikant uit Eeklo, die het textielbedrijf omvormde tot stoomvellenbereiderij en aan de kop een woning toevoegde. De vellenfabriek bleef tot 1954 actief.

In 1958 werd Sogeta overgenomen door één van haar schuldeisers, de Rotterdamse vellenhandelaar en leerlooier Christiaan Vrijmoed, die het bedrijf onder dezelfde naam voortzette. De groep Sogeta groeide in de jaren 1960-70 uit tot een belangrijke internationale speler, die in België verschillende vestigingen telde en op haar hoogtepunt ongeveer 200 mensen tewerkstelde. Door de ineenstorting van de Europese vellen- en bontsector in de jaren tachtig moest het bedrijf in 1988 stopgezet worden. In dat jaar werd de technische installatie verwijderd, en sindsdien worden de gebouwen als stapelruimten gebruikt.

Hedendaags kijkt er niemand meer om naar de auto’s of het verlaten fabriekspand. Er heeft een tijd lang een broer naast gewoon van de huidige eigenaar maar ook die is inmiddels verhuisd!