Town mansion

Town mansion – Urbex – BE

Deze villa werd gebouwd in 1912 en behoorde tot een paar rijke Duitsers die 1 van de grootste petroleum importeerders van Belgie waren.
In de eerste wereld oorlog bombardeerde de Engelse de straat waar deze villa (en nog een stuk of 17 villa’s van dezelfde rijke duitsers) in staat maar op 1 of andere mysterieuze manier bleef deze villa Overeind.

Na de oorlog werd het gekocht door een scheepsbouwer die er met zijn familie tot aan zijn dood in 1960 heeft gewoond. De vader uit deze familie heeft met enkele van zijn schepen de bekende zustermaatschappij “Red Star Line” opgericht.

Later werd het huis weer vergekocht. De koop van dit huis was met de bedoeling om er een “Gouverneurswoning” van te maken. Iets wat uiteindelijk nooit gebeurd is.

Erna werd het weer verkocht voor 800 000 euro door een vastgoedmakelaar. Deze had gehoopt het te kunnen verhuren of verkopen aan bedrijven die er een luxe kantoorruimte van konden maken. Ook dat kon niet omdat dienst Ruimtelijke Ordening de bestemming blauw had ingekleurd. Dat betekent dat er enkel activiteiten van openbaar nut in mogen worden ondergebracht. Geïnteresseerden met voldoende kapitaal mochten er dus niet wonen, scholen en musea konden het bedrag niet betalen dat de vastgoedmakelaar voor ogen had.

Enkele jaren later werd Town Mansion gekraakt door “kunstenaars” die er 5 jaar in verbleven. Het had uiteindelijk heel wat voeten in de aarde om de krakers uit het pand te verwijderen. Vanaf toen werd alles goed afgesloten en was het hek aan de straatkant op slot. Ook werd er een conciërge aangesteld om het domein te onderhouden.

In 2010 werd het gebouw onroerend erfgoed verklaard, waardoor het geen blauwe zone meer is. Er mag nu een eigenaar in wonen of er kantoor in houden, mits hij het oorspronkelijke interieur respecteert.

Vandaag staat dit pracht pand “Town Mansion” te koop voor 3,1 miljoen euro.

Ik vond dit een schitterend pand om te fotograferen. Het is semi urbex omdat Igoor er “woont”. Igoor onderhoud het schitterende pand