Sanatorium du Basil

Sanatorium du basil – urbex – BE

Tot voor de 2e wereldoorlog had tuberculose de status van een vaak fataal verlopende, nauwelijks behandelbare ziekte. De enige remedie bestond uit schone lucht en veel rusten. Zodoende werden er vanaf 1855 doorheen Europa talloze sanatoria opgericht voor de behandeling van tbc, in de volksmond ook wel de ‘tering’ genoemd. Het Sanatorium du Basil kenmerkt zich niet alleen door de mooie ligging en prachtig uitzicht, maar ook door de unieke architectuur. De bouw ging van start omstreeks 1900 en het sanatorium opende zijn deuren in 1903. Desondanks het gebouw reeds enkele jaren leegstaat is het nog steeds in wonderbaarlijk goede staat. Binnen is het nagenoeg leeg, maar slechts een minimum aan vandalisme en graffiti. De verlichting, rookmelders en de liften zijn nog gewoon in werking. Om het gebouw te beschermen van verkrotting laat men er in de winter zelfs de verwarming nog branden.

Dit was toch wat mij betreft wel een van de spannendste en vreemdste URBEX locaties. Na een flinke klim kwam ik dan eindelijk bij het zeer groot leegstaand sanatorium midden in het bos van de Ardennen.

Na een rondje lopen een kapot raam gevonden en dan snel naar binnen. Maar binnen hoorde ik allemaal geluiden die heel erg eng waren.. Ik durfde dus ook niet verder dan de onderste verdieping