Chateau Adams/Notthebohm

Chateau Adams/Notthebohm

Chateau Adams/Notthebohm – Urbex – BE

Het landhuis “chateau Nottebohm”, ook wel het “kasteel” genoemd, is een in cottage stijl opgetrokken landhuis dat werd gebouwd op het buitenverblijf van de familie Nottebohm in 1908. De familie Nottebohm was een zeer vooraanstaande familie uit Antwerpen en is gekend om zijn initiatieven in de zorgverlening, ze hadden zowel in Antwerpen als Brecht een instituut voor huidziekten. Het kasteel werd als buitenverblijf bewoond tot 1943, toen werd het door het Duitse leger in gebruik genomen tijdens de tweede wereldoorlog. Na de oorlog kwam de familie Nottebohm nog slechts sporadisch op vakantie en in de jaren 50 werd het verhuurd als hotel, restaurant en feestzaal. Daarna stond het voornamelijk leeg. In de jaren 80 werd het te koop gesteld zonder resultaat.

Toen wij er waren bleef er van de binnenkant vrijwel niets meer over. Iemand maakte de opmerking “als je beneden staat en naar boven kijkt, kijk je zo weer buiten”. Wat niet helemaal waar is, maar het geeft wel aan hoe vernield de binnenkant is. Trappenhuizen zijn naar beneden gekomen en hangen halverwege de trappenhal geklemd,in de centrale ruimte hangt het plafond met een hangbuik waar water druipt. Het is er donker en vochtig binnen,We zagen er kleine dode dieren, slijk en water…

De buitenkant daarentegen is fenomenaal en verdient dan ook al je aandacht. Zo dacht ook schrijver Ransom Riggs. Hij schreef het boek “Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children”. Op zoek naar een locatie die het huis beschreef in zijn boek, om een boektrailer te maken, stuitte hij op foto’s van urbexer Martijn
Zegwaard en kwam naar België om Martijn te ontmoeten. Samen trokken ze naar Nottebohm en maakten er foto’s en video. (youtube) De rechten van de film zijn verkocht aan regisseur Tim Burton.

Ik heb de film inmiddels in de Bios gezien. Wat is het dan bijzonder dat ik die film gezien heb en het huis ervoor zelf voor heb kunnen fotograferen!