Celblok H

Celblok H

Celblok H – urbex – NL

Als fanatiek Celblok H kijker moest ik deze (inmiddels verlaten) gevangenis natuurlijk wel even bezoeken om te fotograferen!

De Schutterswei is een gevangenis in Alkmaar en staat verborgen in het groen van de Alkmaarderhout. Deze locatie vormt samen met de locaties Zuyder Bos, Amerswiel en Westlinge de Penitentiaire Inrichting (PI) Heerhugowaard/Alkmaar.
De gevangenis heeft een markante ingang met aan weerszijden een blok dienstwoningen.

De instelling is al sinds 1884 in gebruik als penitentiaire inrichting en werd in 1889 uitgebreid met 104 cellen. Het complex kreeg pas in 1958 definitief haar naam Schutterswei. Hierna hebben er nog enkele verbouwingen plaatsgevonden. Nu heeft het huis van bewaring een capaciteit voor 122 gedetineerden.

Voormalig staatssecretaris Albayrak van Justitie besloot in mei 2009 dat de gevangenis aan de Prins Bernhardlaan in 2012 haar poorten moet sluiten. De gemeente gaat onderzoeken wat ze hierna met Schutterswei aan moet. Alles is in principe bespreekbaar, mits het monumentale gedeelte blijft bestaan. Te denken valt aan horeca of jongerenhuisvesting. Een museum heeft de gemeente liever niet, want dat trekt teveel autoverkeer, wat het rustige karakter van de Hout zou aantasten. De gemeente heeft het gebouw ook aangeboden aan het MCA, maar voor het ziekenhuis voldoet de gevangenis niet aan hun gestelde eisen.