Bowling Mill

Bowling mill - urbex
Bowling mill ; jaren geleden inmiddels was dit 1 van de eerste urbex locaties die ik deed (zoals de meeste urbexxers) en wat zijn mijn foto’s slecht hahaha!

De molen van Bowling Mill is gebouwd in 1920, eerder stond op dezelfde locatie, sinds 1878, een houten korenmolen, maar deze werd in 1914 door het Duitse leger platgebrand. Omwille van de overschakeling op elektriciteit, na de Tweede Wereldoorlog kwam de molen in onbruik. In 1953 werd de, daartegen vervallen, molen opgemaakt, de aarden wal rond de molen werd vervangen door een bakstenen omgang, er werd een aanpalende horecazaak gebouwd, de molen werd wit geschilderd en kreeg het opschrift “witte molen”.

In 2005 werd de molen opgekocht door een nieuwe eigenaar, die van de molen een speelhal met bowling, café en kansspelen wou maken, hij begon reeds aan de werken, maar kreeg uiteindelijk geen vergunning, waardoor de werken werden stopgezet. In 2009 kwam er een akkoord tussen oa. de eigenaar, het stadsbestuur, de provincie, het agentschap ruimtelijke ordening en onroerend erfgoed Vlaanderen. De molen zou maalvaardig gerestaureerd worden, de bijgebouwen uit 1953 zullen worden afgebroken en aan de overkant van de
straat komt er een horecagelegenheid voor bezoekers van de molen. Ook komt er aan de molen een KMO-zone van max. 10 ha. In 2013 werden architecten aangenomen voor dit project. Ondertussen werd de eigenaar door het agentschap van onroerend erfgoed aangeklaagd, wegens verwaarlozing van de molen, die sinds 1994 een beschermd monument is. De eigenaar werd vrijgesproken door de strafrechter, wegens procedurefouten.

De werken zijn nog niet van start gegaan en de molen staat ondertussen al 10 jaar te verkrotten. we kregen van andere urbexers de waarschuwing dat het er erg donker was. Maar dat is niet meer het geval, er is namelijk vlak naast de gebouwde, maar nooit gebruikte, bowlingbaan een stuk dak naar beneden gekomen, waardoor er daglicht naar binnen komt. Op de houten toog staan nog glazen uit betere tijden. De molen zelf word onderstut door ijzeren stangen, wat ons niet aanmoedigde om naar boven te gaan…